OBS! Möte med Therese Rajaniemi söndag 28/9 kl. 14:00. Plats meddelas senare...

Förslag till handlingsplan för

Hösten 1997
förf. Fred Torssander

Det finns en metod som alltid har fungerat, genom hela den moderna historien, och över hela världen, när det gäller att skaffa fram jobb och förbättra villkoren för arbetslösa.
Att de arbetslösa organiserar sig och tar kamp för sina rättigheter i samarbete med fackföreningarna.

De tre viktigaste svårigheterna med att få igång detta just nu är:

Arbetslöshetens splittrande och försvagande verkan. Som arbetslös påverkas man till uppfattningen att arbetslösheten beror ens egna personliga brister, inte på brister hos samhället. Därför är det lätt hänt att man söker individuella lösningar i stället för gemensamma. Samtidigt gör arbetslösheten, särskilt om den blir långvarig, att man själv får mindre kraft att ta itu med sina svårigheter.

Folkets uppgivenhet inför krisen. Numera går det att få folk att acceptera nästan vad som helst med argumentet att marknaden eller ekonomin behöver det. Man ställer upp på detta och glömmer sig själv. Till och med livsviktiga behov.

Motståndarnas förhalningstaktik. Varje krav som vi ställer på myndigheter, företag, stat, kommun, politiker och organisationer får samma typ av svar - Vi får se, vi har inte plats/tid just nu, kom igen senare.
Det är naturligtvis inte så att de hoppas på att vi ska komma igen senare. De vill bara att vi ska gå någon annanstans och lämna dem i fred. Men vi måste göra klart att vi inte har någon annanstans att gå. Och driva på dem så att de gör det vi måste få gjort.

Dessa svårigheter möter vi i "ARBETSKRAFTEN" med:
Att driva opinionsarbete för
"Dela på jobben" - "Arbete åt alla"
Vår första uppgift är att skapa opinion för idén om självständig organisering av de arbetslösa, till kamp mot arbetslösheten.

Det ska vi göra:

Genom media.
Deras spridning och genomslagskraft kan vi aldrig uppnå själva. Därför ska vi arbeta på att göra arbetslösheten till nyheter i press radio och TV. Särskilt ska vi statsa på TV-mediet eftersom teven allt oftare får ersätta dagstidningar, både för arbetslösa och andra.
Vi ska tipsa om avslöjanden, skriva insändare och artiklar, ordna aktioner, manifestationer och demonstrationer av alla slag.

Genom egen utgivning.
Media kommer inte att publicera allt vi vill ha sagt. Därför ska vi ge ut egna flygblad, broschyrer och affischer och sprida dem själva.

Genom andras arrangemang.
Vi har inte resurser att driva någon omfattande mötesverksamhet själva. Men många organisationer ordnar möten om arbetslösheten och/eller för arbetslösa. Vi ska gå på deras arrangemang för att sprida information om de arbetslösas förening.
Vi ska driva på de arbetslösas kamp för sina intressen.
"Höj ersättningen vid arbetslöshet"

Vår andra uppgift är att ta itu med de arbetslösas besvärliga livsvillkor.

Det ska vi göra:

Genom att ta initiativ till, organisera, och leda arbetslösas kamp för att förbättra sina villkor, antingen de är medlemmar i föreningen eller ej.

Genom att lära oss reglerna och deras tillämpning för alla förekommande bidrags- och "anställnings" -former, så att vi kan ställa upp en med effektiv ledning

Genom att studera arbetslöshetens orsaker och verkningar, så att vi förstår vår historia och blir säkra på att vi har en framtid, och så att vi förstår och kan redogöra för den situation arbetslösa befinner sig i.

Genom att arbeta för att förbättra arbetslösas levnadsförhållanden. Särskilt gäller det hälsan.

Vi ska bedriva solidaritetsarbete med alla som drabbas av krisen.
"Stoppa nedskärningarna"

Vårt tredje mål är att hålla kontakten med dem som har arbete, för att tillsammans med dem stå starkare mot dem som försöker vältra över krisens verkningar på folket.

Det ska vi göra:

Genom att, samtidigt som vi aldrig får ge avkall på vår självständiga organisering, samarbeta med de fackliga organisationerna i alla de frågor där vi har gemensamma intressen.

Genom att samarbeta med alla andra som drabbas av nedskärningarna i de sociala trygghetssystemen.

Konkreta målsättningar för hösten 1997:


1. Veckoschema
(Detta utgår i huvudsak från Ronnys ALU-jobb åt föreningen)
Tisdagar och torsdagar har vi "Arbetslösas Café" på Baptistkyrkan. På morgonen, innan vi
öppnat delar vi ut flygblad utanför AF.
En dag i veckan är vi på Träffpunkten, och efter lunch har vi styrelsemöten där.
(Varannan vecka har vi styrelsemöten på kvällstid)
Två dagar i veckan delar vi ut flygblad och knackar dörr i Gottsunda. Eftermiddagarna finns
vi på biblioteket.

I tillägg till detta:
Sirous sköter sådant som kan göras hemifrån och per telefon
Gudrun breddar och fördjupar arbetet i Gottsunda.

2. Månadsplanering
En gång i månaden (minst) håller vi medlemsmöte. Det första 28/9 med Therese Rajaniemi.

3. Hela halvåret
Ska vi delta i arbetet med att bygga en landsomfattande organisastion för arbetslösa.
Vi ska också ordna ett torgmöte med en duktig talare.