>>II Escola de Tardor de Maulets. Alcanalí (La Marina Alta)

El xicotet poble d'Alcanalí va estar el centre de trobada, durant el cap de setmana del 28 al 30 de setembre, d'una setantena de joves vinguts d'arreu dels Països Catalans. D'aquesta manera, la II Escola de Tardor donava continuïtat a aquella primera que es realitzà el setembre de l'any passat a Navés, a la comarca del Solsonès. Els actes de l'Escola es portarien a terme a l'alberg del poble de la Vall de Pop, envoltats del paisatge muntanyenc que caracteritza la comarca de la Marina Alta. Els encarregats de fer que tot funcionés serien els i les militants de les assemblees comarcals de La Safor, La Marina Alta i La Marina Baixa.

El primer dia de la trobada, el divendres 28, estaria destinat per donar la benvinguda a la gent del nord i del sud, que anava arribant a l'alberg. Només restava dormir per agafar forces i prendre el dia següent amb energia renovada.

El dissabte 29, per iniciar la jornada, a les onze del matí començava la primera xerrada que donava l'eixida a aquestes jornades dedicades a la formació i la convivència. El títol d'aquest primer col·loqui era "El feminisme als moviments revolucionaris" i estaria impartit per la llicenciada en Filosofia, Núria Rodríguez. Aquest va consistir en un repàs històric del desenvolupament i models organitzatius del feminisme al sí dels moviments d'alliberament social i nacional, encetant un intens debat sobre aquests diferents models organitzatius.

Vora les cinc de la vesprada, començà la xerrada "Els Països Catalans davant la globalització", a càrrec del professor de Medicina Oriol Martí, dividida en dos grans blocs. Al primer, es va fer un acurat anàlisi de la situació del nostre país front l'era globalitzada, en funció de l'adscripció dels Països Catalans com a perifèria de distints models econòmics neoliberals. En segon lloc, es va proposar d'endegar un procés de formació a llarg termini, començant per una vasta bibliografia sobre anàlisi marxista de la realitat, com a eina per un correcte plantejament polític nacional i de classe.

Oriol Martí va insistir en la responsabilitat de qualsevol organització revolucionària en la formació política de la seua militància, i per extensió, de la societat. Aquesta Xerrada s'allargà fins l'hora de sopar, després del qual era el moment del concert del cantautor alcoià Jordi Gil, allargant la festa fins la matinada DJ Caputxeta.

El matí següent, la xerrada que tancava l'apartat de formació: "Ciència i revolució", pel llicenciat en Bioquímica Ximo Guillem, presentava un projecte de debat sobre temes científico-tecnològics i la necessitat de discussió sobre els models de desenvolupament tecnològics, discussió que es troba en mans de tecnòcrates, sent exclosa la majoria del poble. Quedava dinar la paella que definitivament cloïa la II Escola de Tardor, i tornar cadascú cap al seu lloc d'origen d'aquesta llarga nació.