Γιάννης Μελανίτης

Ναυσικά/Place of Virginity

[μέρος του The Land of Noman, έργου σε πέντε πράξεις με τις αντίστοιχες αναφορές: Καλυψώ, Ναυσικά, Κίρκη, Πηνελόπη- η πέμπτη πράξη αναφέρεται στην παραμονή του Οδυσσέα ως Φάουστ στην Ιθάκη]. Το έργο The Land of Noman αφορά στους μετασχηματισμούς μιας γυναικείας μορφής η οποία αντιπροσωπεύει τις τέσσερις διαφορετικές κοινωνίες που επισκέπτεται ο Οδυσσέας. Τέσσερα νησιά, τέσσερις κοινωνίες, τέσσερις γυναίκες, τέσσερα περιβάλλοντα διαφορετικής τεχνικής.

Στην performance που παρουσιάζεται στο bios, η Ναυσικά παρουσιάζεται ως οπτασία μιας υπερ-πολιτισμικής κοινωνίας, μια παραπομπή στην ουτοπική κοινωνία της Σχερίας, νησί της Ναυσικάς. Οι δράσεις της performer αναφέρονται στις αντιστοιχίσεις του Τζόυς για τη Ναυσικά στο έργο Ulysses. Υλικά: Σιλικόνη, φυσητό γυαλί, νιτρικό και φωσφορικό κάλιο, άνθη υακίνθου, ύφασμα.

 

Ο λαβυρινθώδης Οδυσσέας του Τζόυς αποτελεί ένα πολυεπίπεδο κείμενο, όπου η δράση εκτυλίσσεται σε 18 κεφάλαια με χρονική διαφορά μιας ώρας, ξεκινώντας από την Πέμπτη 16η Ιουνίου του 1904, καταλήγοντας τις πρώτες ώρες της 17ης Ιουνίου. Ο συγγραφέας συνέταξε ένα σχεδιάγραμμα του μυθιστορήματος ώστε ο φίλος και μεταφραστής στα ιταλικά του έργου του Exiles, Carlo Linati, να κατανοήσει τη δομή του έργου:

? νομίζω ότι κοιτώντας τον τεράστιο όγκο και πολύ περισσότερο την τεράστια πολυπλοκότητα από το καταραμένο μου -τερατώδες μυθιστόρημα, θα ήταν προτιμότερο να του στείλω κάποιο είδος περίληψης- κλειδιού- σκελετού-σχήματος (για εγχώρια χρήση μόνον)?. Έδωσα μόνον λέξεις-οδηγούς (Schlagworte/ catchwords) στο σχήμα μου αλλά νομίζω ότι εντούτοις θα γίνει κατανοητό? Πρόκειται για ένα έπος ανάμεσα σε δύο ράτσες (Ισραηλίτικη-Ιρλανδική) και ταυτοχρόνως τον κύκλο του ανθρώπινου σώματος, όπως και κάποια μικρή ιστορία μίας μέρας (ζωής)?Ο χαρακτήρας του Οδυσσέα με έχει συνεπάρει από την παιδική μου ηλικία?Εργάζομαι πάνω σ?αυτό το βιβλίο για επτά χρόνια- να πάρει η ευχή! επί τέλους! Είναι επίσης ένα είδος εγκυκλοπαίδειας. Η πρόθεσή μου δεν είναι μόνον να παρουσιάσω τον μύθο κάτω από το σημερινό φως (sub specie temporis nostri), αλλά επίσης να επιτρέψω σε κάθε δράση (δηλαδή, κάθε ώρα, κάθε όργανο, κάθε τέχνη που συνδέεται και συσχετίζεται με το σωματικό σχήμα του συνόλου) να ρυθμίσει, ακόμη και να δημιουργήσει την δική της τεχνική. Θα λέγαμε ότι κάθε δράση αποτελεί ένα άτομο παρότι συντίθεται από άτομα-όπως ο Ακυϊνάτης σχετίζεται με τις ουράνιες υπάρξεις.
Τζαίημς Τζόϋς Selected Letters, εκδ. Richard Ellmann (London: Faber and Faber, 1975), σελ. 271.

Από την ανάλυση του συγγραφέα, ενδεικτικά αναφέρουμε το κεφάλαιο της Ναυσικάς και τους συσχετισμούς του:

Ναυσικά
Σκηνή: Βράχια
Ωρα: 8 μμ
Όργανο: Μάτι, μύτη
Τέχνη: Ζωγραφική
Χρώμα: Μπλέ, γκρί.
Σύμβολο: Παρθένα
Τεχνική: Πρήξιμο-Ξεπρήξιμο
Αντιστοιχήσεις: αίμα, λουλούδια, πορνογραφία, θηλυκή οπτασία
Νόημα: Προβαλλόμενη οπτασία, η Ναυσικά σαν μεταλλαγμένη γυναίκα, η ιδέα μιας υπερ-πολιτισμικής θηλυκότητας, χώρος του φαντασιακού, ουτοπική κοινωνία.

Concept: Γιάννης Μελανίτης/ εκτέλεση: Αλίκη / κείμενο: Μεγακλής Ρογκάκος/ Ηχητικά: Ανδρέας Δικτυόπουλος (CMCP-Centre for Music Composition and Performance)/ συρραφή κοστουμιών: Μαργαρίτα Γεωργουλοπούλου, μακιγιάζ: Ε. Δράκου.