Kjell Moens tale i Stjørdal 1. mai 2002


Kjell Moen.
1. mai-tale i Stjørdal. 2002.


Gratulerer med dagen kamerater!

Vi skal gi rasismen rødt kort.



Og en gang i en forhåpentligvis ikke alt for fjern framtid eliminere disse utskudd av noen tendenser fra vår kultur. Holdningskampen mot rasisme er viktig. Men vi må også forstå hvilke samfunnsforhold som skaper grobunn for rasistisk tankegods. Særs viktig er dette i dag hvor vi opplever at partier og grupperinger med et mer eller mindre åpent rasistisk budskap, vinner oppslutning blant arbeidere. Slik som det skjer ved presidentvalget i Frankrike. Slik som det skjer i Norge med fremgang for FRP. Tendensen er klar - partier med et nasjonalsjåvinistisk budskap vinner frem. Grunnlaget for at disse partiene vinner oppslutning, er at vanlige arbeidere i Norge som så vel i Frankrike, opplever at deres trygghet for arbeid og innflytelse over egen situasjon blir svekket. Stadig flere blir arbeidsledig, og stadig flere opplever å befinne seg i en så trøstesløs situasjon at desperate handlinger som rusmisbruk og kriminalitet blir resultatet. Stadig flere blir misfornøyd med sin egen livssituasjon og posisjon i samfunnet. Arbeiderklassen opplever et stadig økende press, men mange forstår ikke hvorfor eller hvorfra dette presset kommer.

Da skapes det grobunn for at demagoger av forskjellige valører kan lykkes med å fiske i opprørt vann, med sine enkle løsninger og forklaringer. Som så gjerne går i retning av å legge skylden for all elendighet på folk med en annen etnisk og kulturell bakgrunn. Men presset kommer egentlig fra kapitalens angrep på arbeiderklassens andel og herredømme over merproduktet. Ved å senke arbeidernes andel øker kapitalen profitten på vareproduksjonen på bekostning av arbeidernes velferd. Dette kommer av det interne motsetningsforholdet mellom arbeid og kapital i produksjonen, der interessene er uforenlige. Dette er selve grunnlaget for all faglig kamp. Sterke kapital interesser har alltid hatt gleden av at rasismen og nasjonalsjåvinismen fører til kunstige motsetningsforhold blant arbeidere. Fordi dette tåkelegger det virkelige motsetningsforholdet. Og trekker deler av arbeiderklassen bort fra å rette sin frustrasjon og aktivitet mot det virkelige problemet. Slik brukes rasismen som et redskap til å tildekke klassemotsetningene ved å skape kunstige rasemotsetninger.

Rasismen har også ofte blitt brukt som et redskap til å moralsk forsvare angrep på land med fremmede kulturer. Under retorikken av at dette vil tilføre mer tilbakeliggende folk en overlegen sivilisasjon og da gjerne også riktig gudstro. Under kolonialiseringen av Afrika ble slike argumenter brukt åpent, mens i dag er retorikken gjerne litt mer tildekket og sofistikert. Men den hyppige bruken av det rasistisk betonede begrepet ”den frie verden” i argumentasjonen for utenlandsk intervensjon bør vel anskueliggjøre rasismen som ligger i bunn. Slik blir rasismen brukt som et hjelpemiddel i imperialistisk politikk, der den virkelige agendaen er erobring av markeder.

Den kulturelle rasismen – der den vestlige kultur blir framhevet som overlegen andre kulturer - er også et ypperlig redskap for kapitalkreftene til å eksportere vestlig kultur. Noe som innebærer at stadig større deler av verdens befolkning får et vestlig forbruksmønster og dermed økt etterspørsel etter vestlige varer. Dette er et særlig påtakelig fenomen i det fjerne Østen.

Konklusjonen er at rasismen både er et produkt av de samfunnsforholdene som skapes av det kapitalistiske systemet og et redskap for imperialistisk politikk. Opp i mot disse kreftene må vi sette prinsippene om internasjonal solidaritet og toleranse.

Nå er dette viktigere enn aldri før.
Vi skal gi rasismen rødt kort, men vi skal også gi kapitalismen rødt kort.

Til lykke med dagen kamerater og fremad for felles sak!