Το μικρό βοήθημα που κρατάτε στα χέρια σας λέγεται "Διαδρομές Βουνού" και αρκετό καιρό βασάνιζε τις σκέψεις μας. Αρκετές φορές, συζητώντας με φίλους Βαθμοφόρους, η κουβέντα έφτανε στο κλασσικό "πώς πάνε σε αυτό το μέρος;". Οι δράσεις σε βουνό ήταν εκείνες που φόβιζαν τους περισσότερους γεμίζοντάς τους ανασφάλειες και ερωτηματικά. Ετσι λοιπόν αποφασίσαμε να γράψουμε ένα απλό βοήθημα με διαδρομές βουνού για τις Κοινότητες Ανιχνευτών. Το βιβλιαράκι αυτό, όπως τελικά διαμορφώθηκε, μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε με πολλούς τρόπους. Ο ένας είναι σαν απλό κουτί ιδεών, στο οποίο θα προστρέχετε όταν υπάρχει ανάγκη. Ο άλλος είναι να αρχίσετε από την πρώτη σελίδα, και να πραγματοποιήσετε με την Κοινότητα όλες τις διαδρομές που περιγράφονται. Ο τρίτος τρόπος είναι να το αγνοήσετε εντελώς !

Το βιβλίο δεν διεκδικεί ορειβατικές δάφνες. Είναι ένα βιβλίο που γράφτηκε κυριολεκτικά με τα πόδια. Όλες οι διαδρομές που περιγράφονται σε αυτό έχουν περπατηθεί από Κοινότητες Ανιχνευτών και έτσι τα στοιχεία για χρόνους και αποστάσεις είναι πραγματικά. Αν, βέβαια, το συγκρίνετε με διάφορους οδηγούς διαδρομών που κυκλοφορούν πιθανώς θα βρείτε και διαφορές...ημερών !!!. Αυτό έγινε συνειδητά, δίνοντας στις διαδρομές ένα πνεύμα ανιχνευτικής δράσης και όχι ορειβατικής εξόρμησης. Για τον ίδιο λόγο σε κάθε φύλλο, πέρα από τις διαδρομές που παρατίθενται, υπάρχουν και μερικές προτάσεις για δραστηριότητες που μπορείτε να πραγματοποιήσετε σε κάθε βουνό. Πιθανώς, οι προτάσεις αυτές, να μην είναι οι μόνες. Γι' αυτό θα θέλαμε, φίλε αναγνώστη, αν έχεις κι εσύ κάποιες ιδέες να μας τις στείλεις ώστε η επόμενη έκδοση να είναι περισσότερο πλήρης.

Παρ' όλα αυτά, στό σημείο αυτό, χρειάζεται να κάνουμε μερικές επισημάνσεις σχετικά με τις "εταιρείες περιπέτειας" που τα τελευταία χρόνια προσφέρουν υπηρεσίες διασκέδασης και ειδικότερα δραστηριότητες βουνού όπως καγιάκ, αναρρίχηση, ράφτινγκ, διάσχιση φαραγγιών, εκδρομές περιπέτειας κλπ. Το ίδιο ισχύει και για τις δραστηριότητες που μπορούν να κάνουν οι Ανιχνευτές μας σε βουνά που διαθέτουν χιονοδρομικά κέντρα. Αν και τέτοιες δραστηριότητες προτείνονται μέσα στα φύλλα εκδρομών πρέπει εδώ να διευκρινίσουμε ότι δεν θεωρούμε αυτές τις δραστηριότητες πανάκεια. Ναι, είναι καλό οι ανιχνευτές μας να γνωρίσουν τις δραστηριότητες αυτές. Ναι, δεχόμαστε, ότι μία Κοινότητα δεν μπορεί να κατασκευάσει καγιάκ ή να έχει δικά της ράφτ για να κατέβει ένα ποτάμι. Ναι, μπορεί στα πλαίσια μίας ή δύο δραστηριοτήτων μέσα στο χρόνο να "αγοράσει" παρόμοιες δραστηριότητες. Αλλά από το σημείο αυτό μέχρι το σημείο κάθε δραστηριότητα να τη διοργανώνει η εταιρία υπάρχει μεγάλη απόσταση και τούτο γιατί πολλές δραστηριότητες μπορούν να πραγματοποιηθούν και από τους ίδιους τους Ανιχνευτές με τη βοήθεια των (εκπαιδευμένων) Βαθμοφόρων, ή με τη βοήθεια ειδικών συμβούλων, εκτός Κοινότητας. Μήπως τα χρόνια που δεν υπήρχαν οι εταιρείες δεν κάναμε αναρρίχηση ή δεν κατεβαίναμε τα ποτάμια με σχεδίες που κατασκευάζαμε μόνοι μας; Μήπως ήρθε και πάλι ο καιρός να βάλουμε το γόνιμο Ανιχνευτικό μυαλό μας να δουλέψει;

Τελειώνοντας επιθυμώ να ευχαριστήσω του Βαθμοφόρους οι οποίοι αναφέρονται στο τέλος του βοηθήματος για τις πολύτιμες πληροφορίες που μου έδωσαν, αλλά το πιο μεγάλο ευχαριστώ το χρωστώ στους ανιχνευτές όλων των Κοινοτήτων που περπάτησαν τις διαδρομές που θα δείτε στις σελίδες του. Ολοι αυτοί δικαιούνται ένα μεγάλο μπράβο και σε όλους αυτούς αφιερώνεται το βοήθημα αυτό με όλη μου την προσκοπική αγάπη.

 

Σπύρος Φ. Πολυζώης
Εφορος Ανιχνευτών Ε.Π. Αττικής
Μάιος 1998